top of page

Verkeerssituatie deel 1

Bianca & Patrick

9 feb. 2022

Snelheden boven de 95 km per uur gemeten

Op de Politie kunnen we met betrekking tot de problematiek niet rekenen; die weigert te handhaven (ze kunnen enkel handhaven indien de inrichting is aangepast op een 30 kilometer per uur zone, wat momenteel niet het geval is)

He MAX, mag het wat MINder?


Sinds de herinrichting van de Wittevrouwensingel in 2018 is ook de snelheidslimiet verlaagd van 50 km/u naar 30 km/u. Het zal u niet zijn ontgaan dat slechts een enkeling zich ook daadwerkelijk aan deze snelheidslimiet houdt. Reden voor een aantal bewoners zich in dit dossier vast te bijten.

Na ruim 3 jaar veelvuldig contact met een breed scala aan gemeentelijke instanties en belanghebbenden, kunnen we eigenlijk alleen maar concluderen dat er tot op heden nog niets is veranderd, maar we houden hoop. Een korte uiteenzetting van de uitdagingen: Gedurende de drie inloopavonden over de herinrichting Wittevrouwensingel zijn er keer op keer door verschillende bewoners zorgen geuit over de breedte van de weg i.v.m. voorziene snelheidsoverschrijdingen en daaruit volgende trillingen. De reactie van de gemeente bij monde van de destijdse projectleider was dat we ons geen zorgen hoeven te maken aangezien de weg wordt aangepast naar een 30 km/u weg. Hiermee werden alle aangedragen punten van tafel gedaan.


Gelijktijdig met onze feedback heeft de politie met klem geadviseerd dat de huidige inrichting van de singel geen mogelijkheden biedt voor snelheidshandhaving. Toch heeft de gemeente besloten dit advies naast zich neer te leggen. Dit heeft tot consequentie dat de politie in de huidige situatie niet kan handhaven op 30 km/u.


Vele telefoontjes en mailtjes met de gemeente verder heeft in mei/juni 2021 tot een verkeerstelling en snelheidsmeting geleid ter hoogte van huisnummer 60. De resultaten waren een hele duidelijke bevestiging van ons vermoeden:

- Er is gedurende een periode van 2 weken een gemiddelde snelheid van 45 km/u gemeten, met dagelijks tientallen uitschieters boven de 95 km/u!

- Wat ook niet onderbelicht moet worden is dat wij nu ook in de cijfers het drukste stuk singel met gemotoriseerd verkeer van Utrecht zijn geworden, ruim 6.000 voertuigen(!) per dag razen door onze woonstraat (en dat was nog in de relatief rustige COVID-19 periode).

Gelukkig bleek in een persoonlijk gesprek met een verkeerskundige en een junior beleidsmedewerker van de gemeente op 16 juli jl. dat zij de gemeten snelheden ook een ongewenste situatie vinden. In dit gesprek is afgesproken dat de gemeente verder onderzoek gaat doen naar de volgende punten:

- Betere communicatie van de 30 km/u zone middels borden of zogenaamde thermoplasten (stickers op het wegdek)

- De mogelijkheid snelheidsbeperkende maatregelen te plaatsen, zoals enkele 'sluizen' waardoor het verkeer wordt geremd. Ter informatie, er zal niet worden gekozen voor drempels i.v.m. potentiële trillingen in de aanliggende panden.


Het is tot op heden hierbij gebleven. Het is te hopen dat er in een volgende nieuwsbrief positief nieuws gemeld kan worden omtrent dit onderwerp.


bottom of page