top of page

Meer aandacht voor 30 km per uur

Buurtplatform & Gemeente verkeersveiligheid

31 jul. 2022

De komende jaren geldt in steeds meer Utrechtse straten een maximale snelheid van 30 km/uur. Een lagere snelheid heeft voordelen voor de verkeersveiligheid en leefbaarheid. Ook op de Tolsteegsingel, Maliesingel en de Wittevrouwensingel is de maximale snelheid van 50 km/uur naar 30 km/uur verlaagd. Toch zijn er automobilisten die nog steeds te hard rijden. Daarom willen we de bebording en de markering gaan verbeteren.

Waar blijft de tijd dat er nog 6 km per uur werd geadviseerd zoals deze historische foto aangeeft bij de Vaaltbrug. Het buurtplatform is geruime tijd om de maximale snelheid van 30km/uur op de Wittevrouwensingel op de agenda te krijgen. Na de zomer gaat het eindelijk gebeuren, nu ook zwart op wit gepubliceerd op de website van de gemeente Utrecht (https://www.utrecht.nl/wonen-en-leven/verkeer/verkeersveiligheid/wat-doet-de-gemeente/meer-aandacht-voor-30-km-per-uur/). Wij wachten nog steeds op het beloofde eerste schetsontwerp vanuit de gemeente, die nogmaals is aangevraagd. Hopelijk kunnen we jullie binnenkort voorzien van dit ontwerp.



Tolsteegsingel, Maliesingel en Wittevrouwensingel De Tolsteegsingel en Maliesingel zijn in 2016 opnieuw ingericht en de Wittevrouwensingel in 2019. Om op de straten een 30 km/uur snelheidslimiet in te voeren is onder andere de rijbaan versmald, is de rijbaan uitgevoerd in klinkers en zijn er brede fietsstroken toegevoegd. Na de herinrichting maken meer fietsers gebruik van de straten en zijn automobilisten rustiger gaan rijden, waardoor het veiliger is geworden voor fietsers. Toch zijn er ook nog steeds automobilisten die te hard rijden. Daarom hebben we onderzocht welke maatregelen we nog meer kunnen nemen.

Verbeteren verkeersborden en markeringen We denken op de Tolsteegsingel, Maliesingel en de Wittevrouwensingel nog beter te kunnen communiceren over de maximale snelheid van 30 km/uur. Verschillende bewoners hebben aangegeven dat de snelheidslimiet niet voor iedereen duidelijk is. We onderzoeken daarom hoe we de huidige markering en bebording over de snelheidslimiet kunnen verbeteren. Daarbij willen we ook niet te veel borden en markering aanbrengen. Dit kan namelijk juist ook afleiden, waardoor het effect wegvalt of zelfs tot meer onoplettendheid kan leiden.

Digitale snelheidsborden Naast het verbeteren van de markering en bebording zetten we regelmatig digitale snelheidsborden in om automobilisten te wijzen op de gereden snelheid en de geldende snelheidslimiet. Een deel van het verkeer rijdt onbewust harder dan de maximale snelheid. Uit onderzoek blijkt dat digitale snelheidsborden een tijdelijk effect hebben. Daarom verplaatsen we de digitale snelheidsborden regelmatig. Daarnaastzijn we met U-OV in gesprek om ook aan buschauffeurs te vragen op de snelheid te letten.


Welke andere aanvullende maatregelen zijn onderzocht? Drempels, plateaus of wegversmallingen bleken geen oplossing te zijn. Bij de herinrichting van de singels is rekening gehouden met verschillende belangen, zoals het openbaar vervoer en overlast van trillingen en geluid. Bewoners ervaren nu soms al overlast van geluid en trillingen. Dat neemt met drempels en plateaus verder toe. Maatregelen als wegversmallingen en slingers in de weg verminderen het gemak en de verkeersveiligheid voor fietsers. Dit komt doordat wachtend autoverkeer zich deels of geheel op de fietsstroken moeten opstellen en omdat de fietsstroken bij de maatregelen smaller moeten worden om gebruik door auto’s tegen te gaan.

Planning verbeteringen We werken de mogelijke verbeteringen aan de bebording en markering uit. Een eerste schetsontwerp is al opgesteld. Dit ontwerp maken we definitief en bespreken we daarna met de nood- en hulpdiensten. Ook vindt nog een toets op beheer en onderhoud plaats. De verwachting is dat de uitvoering na de zomer van 2022 kan beginnen. Om de maatregelen zo snel mogelijk te kunnen uitvoeren, willen we dit in fases doen.


Wanneer

Via een mail hebben we als buurtplatform meer info gekregen over de extra verkeersmaatregelen die de gemeente eind augustus gaan uitvoeren op de Tolsteegsingel, Maliesingel en de Wittevrouwensingel.


Wat gaan ze doen? 


Ze verplaatsen enige borden waarop de maximale snelheid 30km/u staat, zodat deze beter in het zicht komen. Ook plaatsen we een paar nieuwe borden.  

Op twaalf plekken op de singels komt er 30 km/u op de weg te staan. Waaronder op de Wittevrouwensingel.


Regelmatig staan er digitale borden (snelheidsborden) die een automobilist laten zien hoe hard hij rijdt. Deze borden verplaatsen we regelmatig, omdat uit onderzoek blijkt dat ze een tijdelijke werking hebben.

bottom of page