top of page

Uitwerken Wolvenplein door project ontwikkelaar niet in lijn met het visie document

Maarten

3 feb 2020

Bewoners Wittevrouwensingel vragen om het plan te toetsen op de volgende punten uit het visie document

Publicatie Visiedocument Wolvenplein door de Gemeente en RVB 


Horeca

"Het terrein waarop het complex is gebouwd, is tevens beschermd als rijksmonument Historische stadswallen. Het complex maakt deel uit van het in 1975 aangewezen Beschermd Stadsgezicht.  Essentieel is dat uit een voorstel blijkt op welke wijze aan de kernkwaliteiten recht wordt gedaan.  Rust en reuring, kernkwaliteit geborgen versus open : Aan de andere zijde is er het treffende beeld van de kop van de singel met de hoog opgaande cellenvleugel, haast als een citadel uitstekend boven de gesloten muur. Een beeld van geslotenheid en rust. Maar in gebruik was het ook vaak juist omgekeerd: binnen in het gebouw was er de reuring van de galerijen, de luchtplaatsen of de sportzaal wanneer zich daar gedetineerden en bewakers bevonden versus de relatieve rust van de administratieve ruimten aan het plein. Achter de muren kan dus de reuring plaatsvinden terwijl het op het plein rustig blijf  De geslotenheid van de muur speelt een grote rol aan de singelzijde. De muur refereert hier meer dan elders aan het oude bolwerk, de stadsverdediging. De muur fungeert hier ook als de bewaarder van het geheim: je kunt niet zien wat er zich achter afspeelt. Achter de muur is een bijzondere binnenwereld, een hof, een beschut plein. Muren zijn wellicht afwerend bedoeld, maar ze geven ook geborgenheid. Het ontdekken van een ‘verborgen wereld’ kan een manier zijn van omgaan met de muur, waarbij de geslotenheid en eventuele nieuwe openingen een overtuigend verhaal zullen gaan vormen.  

Een frontaal perspectief is exclusief mogelijk op de gesloten zijde aan de singel vanaf de Blauwkapelseweg / het Griftpark. Hier oogt het als een ‘gesloten volume’ , met de muur op een bastion omgeven door water en refereert aan het historische beeld van het bolwerk. Het is van belang dat in de toekomst die verschillende gezichten van de gevangenis ruimtelijk en functioneel herkenbaar blijven.  

 

Binnen de wijk zijn alleen functies toegestaan, die qua milieuhinder passend zijn binnen de woonomgeving en een goed woon- en leefklimaat waarborgen in het gebied zelf en in de directe omgeving.  

 

Een kalm stedelijk programma. Milieuhinder en geluidsoverlast mogen het goede woon- en leefklimaat niet aantasten. Gerekend moet worden met een geluidsbelasting op de huidige bebouwing van circa 56 dB tussen de Biltstraat en Kleine Singel en van circa 50 dB tussen de Kleine Singel en de Weerdsingel O.Z. De geluidsbelasting vanwege de 30 km/uur straten moet getoetst worden in het kader van een goede ruimtelijke ordening. D  De omgeving van het projectgebied is te typeren als een rustige woonwijk met een richtwaarde van 45 dB(A) , behalve langs de Wittevrouwensingel oostzijde waar 50 dB(A) de toetswaarde is (gemengd gebied volgens de Geluidnota Utrecht)."


Bron: a09_visiedocument.pdf (wolvenpleinontwikkelt.nl)


Wonen:

  1. De gemeente ondersteunt de herontwikkeling van het gebouwencomplex, mits die in goede harmonie met het aangrenzende gebied wordt uitgevoerd (blz. 4).

  2. Interventies moeten gericht zijn op cultuurhistorische continuïteit en een juiste balans tussen oud en nieuw, waarbij het integrale eindresultaat zelf ook een (nieuwe) hoge kwaliteit tentoonspreidt (blz. 21).

  3. Het is van belang dat in de toekomst de verschillende gezichten van de wolvenpleingevangenis ruimtelijk en functioneel herkenbaar blijven (blz. 4).

  4. Nieuw toegevoegde volumes hebben een architectonisch / ruimtelijke effect op zowel exterieur als interieur. Dit dient dan ook zorgvuldig te gebeuren. Net als bij vergelijkbare historische gebouwen (zoals kerken), kan alleen bij zorgvuldige en afgewogen architectonisch ontwerpen een balans ontstaan tussen inbreng van extra volume en behoud van monumentale waarden (blz . 51).

  5. Het behoud van de monumentale waarden die het complex zowel in opzet, typologie als architectuur heeft, zal beperkingen stellen aan het oppervlak, de hoogte en de verhouding oppervlak/hoogte en het karakter van nieuwbouw tegen / naast de oudbouw (blz. 51).

  6. Het karakter van nieuwbouw moet niet de concurrentie aangaan met de oudbouw (blz. 51).

  7. Het toevoegen van nieuw volume is denkbaar indien geen storende concurrentie met het monument wordt aangegaan (blz. 51).

  8. Het toevoegen van nieuw volume is denkbaar indien het geen ongewenste neveneffecten (aantasting privacy) oplevert voor de directe woonomgeving (blz. 51).

  9. De keuze voor de nieuwbouw mag niet leiden tot storende concurrentie voor het monument (blz. 51).

  10. Nieuw en oud zullen niet elkaars concurrenten zijn maar eerder elkaar versterken (blz. 53).

  11. Het is van belang dat in de toekomst de verschillende gezichten van de wolvenpleingevangenis ruimtelijk en functioneel herkenbaar blijven (blz. 54).

  12. Welstand heeft in haar beleid voor de binnenstad en bij (rijks)monumenten het regime ‘behoud’ met bijbehorende criteria vastgesteld. Daaronder wordt verstaan: Behoud en herstel van het aanwezige bebouwingsbeeld en versterken van de bestaande of historisch bepaalde karakteristiek van stedenbouwkundige, architectonische, landschappelijke of cultuurhistorische aard (blz. 58).

  13. Dit betekent:

    – primaire oriëntatie op monumentale en beeldbepalende kwaliteiten en eigenschappen van de gebouwen – authenticiteit staat voorop zowel voor nieuwe als voor bestaande gebouwen – geen nabouwen van maar voortbouwen op de historische context, waarbij ‘voortbouwen op’ zowel op een traditionele als vooruitstrevende manier mag plaatsvinden

Het buurtplatform Wittevrouwensingel is te mailen via wvs.buurtplatform@gmail.com en te volgen via Instagram: wvs.buurtplatform 

© 2023 by Sphere Construction. Proudly created with Wix.com

bottom of page