top of page

Ontwikkeling Wolvenplein deel 6

Kees

8 aug. 2022

Een aantal weken geleden hebben we meerdere oproepen gedaan voor deelname aan de Brainstormgroep (BSG) voor het project Wolvenplein. Na vele reacties hebben we een selectie gezamenlijk gemaakt. Lees hier verder wie ons buurtplatform hierin vertegenwoordigd.

Een aantal weken geleden werd in een gesprek tussen de projectontwikkelaars van het Gevangeniscomplex en het Bestuur van het Buurtplatform Wittevrouwensingel duidelijk dat het fenomeen Brainstormgroep moet gaan bijdragen aan het inzichtelijk maken van hoe de omgeving van dit project de door de projectontwikkelaars gedane voorstellen ervaart.


Dit consulteren van de omgeving is een verplichting die de projectontwikkelaar bij de koop van het complex is aangegaan.


De Gemeenteraad van Utrecht heeft besloten dat dit consulteren conform het Utrechts Plan Proces (UPP) dient te verlopen.


Voor de duidelijkheid; er zijn 5 typen UPP, voor 5 soorten projecten:

UPP 0: Plotontwikkeling Voor een minder Inge wikkelde ontwikkeling van 1 gebouw of gebouwencombinatie, op 1 bouwvlek, met 1 eigenaar. Meestal verandert alleen de bestemming.

UPP 1: Gebiedsontwikkeling Voor een ingewikkelde ontwikkeling in een buurt, hele buurt, hele wijk of stadsdeel.

UPP 2: Bouwvlekontwikkeling Voor een ingewikkelde ontwikkeling van 1 gebouw of gebouwencombinatie, op 1 bouwvlek, met 1 eigenaar. Er is geen of beperkt openbaar gebied en weinig maatschappelijke gevoeligheid.

UPP 3: Bereikbaarheidsproject Voor een fysiek infrastructuurproject voor auto, fiets, openbaar vervoer.

UPP 4: Buitenruimteontwikkeling Voor een buitenruimteproject anders dan een bouwproject of bereikbaarheidsproject. Bijvoorbeeld een stadspark of ecologische zone.


Er werd door de Raad gekozen voor UPP 2.


Het Buurtplatform heeft omtrent deze keuze vragen gesteld omdat;

1. Het om twee eigenaren gaat ( AM en Leeflang ).

2. Omdat het predicaat “weinig maatschappelijke gevoeligheid” niet op gaat.


Over het punt 2 valt het volgende te zeggen:

In het verleden zijn er diverse gesprekken gevoerd met vertegenwoordigers van de Gemeente Utrecht, inclusief wethouders en burgemeester, over de last en overlast die wordt ervaren door de bewoners van de Wittevrouwensingel, van Wittevrouwenbrug tot Vaaltbrug, van de aan de Singel gevestigde instituties.





Weinig maatschappelijke gevoeligheid ?

Om tegemoet te komen aan de opdracht tot overleg gaan AM en Leeflang brainstormsessies organiseren waarin de stem van de burger (lees: belanghebbenden ) gaat worden gehoord.


Er is door de projectontwikkelaars een selectie gemaakt van belangstellenden die deel willen nemen aan de brainstormsessies.


Omdat in de brainstormsessies vrij kan worden gesproken over hoe men tegen de plannen van de projectontwikkelaar aankijkt en de daaruit voortvloeiende inzichten, opgedaan door de projectontwikkelaars, een beeld geven van het draagvlak dat er voor de plannen bestaat , zullen er in de sessies geen besluiten worden genomen ; slechts de op-, aan- of bemerkingen zullen door de projectontwikkelaars ter kennisgeving worden aangenomen.


Indien als gevolg van afwegingen, door de projectontwikkelaars gemaakt, een ernstig verschil van mening ontstaat over de eindconclusies n.a.v. het overleg met de brainstormgroepen kan en zal de brainstormgroep zich wenden tot de Gemeenteraad en/of de Bestuursrechter.


Inmiddels is bekend dat het begrip “belanghebbenden” rekbaar is. Het Buurtplatform ziet belanghebbenden als mensen die de buurt reeds bewonen en de consequenties van de inrichting van het project onder ogen moeten zien. De projectontwikkelaar ziet dat anders; ook mensen die belanghebbend zijn in het project (doordat zij er bijvoorbeeld een van de te bouwen panden kopen, een volkstuintje aan willen leggen, kantoor willen houden) krijgen een plek aan tafel.


Dat Monumentenzorg en omwonende zoals de Wolvenhof appartmenten & Cipier Woningen aan tafel zitten acht het Buurtplatform vanzelfsprekend. Het Buurtplatform Wittevrouwensingel mag zich in elke Brainstormgroep laten vertegenwoordigen door twee personen.


Om de democratische besluitvorming binnen het Buurtplatform te waarborgen heeft het bestuur gemeend een aantal werkgroepen in het leven te roepen die gevormd zullen worden door buurtbewoners die zich hebben aangemeld om hierin deel te nemen.


In de eerste, door de projectontwikkelaars AM en Leeflang georganiseerde, sessie van de Brainstormgroepen (BSG) zal één van de twee zetels die het Buurtplatform Wittevrouwensingel (WVS) in elk van de drie BSG’s heeft, worden ingenomen door een bestuurslid of algemeen lid van het WVS.


Achterliggende reden is de bekendheid van de bestuursleden en algemeen leden met het reeds afgelegde traject in de ontwikkeling van het “Wolvenplein en de nieuwe functies binnen het oude gevangeniscomplex”.

Indien de inzet van gespecialiseerde leden van de werkgroepen, of bijvoorbeeld externe adviseurs, wenselijk is, zal de door een lid van het bestuur bezette positie in de vertegenwoordiging in één of meerdere BSG’s worden vrijgemaakt voor de “specialisten”.


Het tweede lid van de vertegenwoordiging in de BSG’s wordt voorgedragen door de reeds geformeerde werkgroepen. Deze representant van het WVS zal, tijdens de volledige duur van het BSG-traject, de belangen van het WVS in de BSG behartigen. De vertegenwoordiger kan zich, wanneer sprake is van belet, laten vervangen door een remplacant, bij voorkeur iemand uit de werkgroep.


Het bestuur van het WVS zal altijd in de werkgroepen vertegenwoordigd zijn. Zie ook het bijgevoegde schema.






bottom of page