top of page

Ontwikkeling Wolvenplein deel 1

Kees

2 feb. 2022

Na een tender periode is het project Wolvenplein gegund aan AM. Kort daarna is  Levenslang CV mede eigenaar geworden. Als buurtplatform staan we voor een stem van de Wittevrouwensingel bewoners.

Wolvenplein gevangenis herontwikkeling. Wellicht was u er ook bij; de presentatie over de herontwikkeling van het gevangeniscomplex door de heer Nijhoff van AM op 24 november 2021. De eerste impressie naar aanleiding van de plannen zijn als volgt samengevat door het buurtplatform Wittevrouwensingel.

- In zijn algemeenheid een goede indruk van de presentatie.

- Uitgewerkte plannen die weinig ruimte laten voor interpretaties.

- De indruk bestaat dat de Wolvenplein-zijde van het complex een vrij rustig karakter zal krijgen terwijl de reuring (zoals Nijhoff het noemde) voornamelijk aan de Singelzijde is geprogrammeerd.

- Verder wordt geconstateerd dat er sprake is van de aanleg van een houten steiger onder aan de oude gevangenismuur. In die muur komt een opening ter plekke van die steiger zodat een bereikbaarheid ontstaat van de voorziene horeca en hotelaccommodaties. Plannen bestaan om een pendeldienst te onderhouden met varende elektrische taxi’s tussen Utrecht Centraal en die accommodaties. De steiger is dan aanlegplaats.

- Er is sprake van de bouw van drie-etage woningen tegen de muur van het complex (de muur aan de Wittevrouwenkade-kant). Balkons van die woningen zijn naar buiten gericht. Dit alles veroorzaakt een privacy-, en geluidsoverlastbedreiging voor de bewoners van de woonboten die ter plekke afgemeerd liggen in de Singel. En daarom lijkt dragend geluid naar de huizen aan de overkant van de Singel blijkt voor de hand liggend.

- Op de kop van het complex, tegenover de Kleine Singel, is een horeca-accommodatie voorzien. Op het platte dak ( van de oude werkplaatsen ) is een terras geplanned.

- De brug, die een verbinding moet gaan vormen tussen het Wolvenplein en het Hooghiemstraplein (lees; de verbinding tussen centrum en de Grift-parkeergarage en het Griftpark), gaat gerealiseerd worden.


Het buurtplatform heeft na de sessie een ontmoeting gehad met Tijmen Hamerslag in het oude gevangeniscomplex om een voorstelrondje te doen. Het Buurtplatform heeft afgesproken om een structureel overleg tussen de projectontwikkelaar en het Buurtplatform te hebben.


Enkele punten die ons zorgen baren hebben we met de heer Tijmen Hamerslag gedeeld zijnde:

Er werd in de presentatie gerefereerd aan de combinatie van ‘rust en reuring’ die de ontwikkeling gaat brengen. De plekken waar, in het plan, reuring zou kunnen plaatsvinden zijn wel allen gesitueerd aan de kant van de Wittevrouwensingel-kade. Terwijl het Wolvenplein in de luwte van de activiteiten schijnt te liggen moet waarschijnlijk aan de “achterzijde” van het complex de stormvlag gehesen worden.

Er zijn oprecht zorgen m.b.t. de plannen in het concept voor een terras op het horecagedeelte op de kop van het gevangeniscomplex (tegenover de kruising met de Kleine Singel). Dit terras ligt hoog (boven op de oude werkplaatsen) en het geluid draagt, omdat het rechtstreeks aan de Singel gelegen is, ver en wordt er door versterkt. Een terras op deze plek vinden de omwonenden geen goed idee.

Ook de ervaring met een terras/evenementen binnen de muren heeft geleerd dat het nogal een ‘klankkast’ kan zijn. Hiermee zou wel in het ontwerp rekening moeten worden gehouden.

Om toegang te krijgen tot horeca en hotel vanaf de Singel is een opening voorzien in de monumentale gevangenismuur. Om aan te kunnen leggen met bv een elektrische watertaxi ( Utrecht CS vise versa ) is ter plekke ook een lange houten steiger voorzien. Velen vinden dit een slecht idee omdat aan de Singel-kade aan de overzijde al een druk verkeer is van recreatieboten. De “overlast” die dit met zich mee brengt is onder controle maar misschien brengt de geplande steiger, in combinatie met de toegangspoort naar horeca en hotel, te veel van het goede. Ook de hele wandelpromenade daarachter (loopsteiger) heeft de potentie zich tot hangplek te ontwikkelen, wat veel in de buurt kan voorkomen en niet in het belang is van zowel de bestaande bewoners en de nieuwe bewoners / gebruikers / ontwikkelaar. De ontwikkelaar geeft hierbij aan dat er vooral een laad- en los faciliteit is voorzien voor bv de ‘bierboot’ zoals bij de werven in het centrum. In dit geval zou voor omwonenden de overlast wel meevallen inderdaad. De drie-etagewoningen die tegen de gevangenismuur gebouwd gaan worden dreigen de privacy van de er tegenover liggende woonboten te gaan verstoren. Met name over de balkons aan die panden is men niet te spreken; wellicht naar de binnentuin van het complex keren? De voetgangersbrug is eveneens een bijzonder punt dat extra aandacht verdient. De aanlanding aan beide oevers doet er toe. Voor welke plek gaat gekozen worden en hoe gaat de brug er uit zien. En hoe voorkom je dat deze voetgangersbrug gebruikt gaat worden door fietsers, brommertjes en scooters voor de kortste weg naar huis. Ook iets om over na te denken.



De impact gezien van de Wittervrouwensingel is in kaart gebracht door een buur. De foto illustreert een voor en na situatie. Oplossingsgericht is er ook een tegenvoorstel gedaan, u kunt het voorstel vinden op de laatste pagina van het volgende document:


Impact van AM visie gezien vanaf de Wittevrouwensingel
.pdf
Download PDF • 2.79MB

bottom of page